0
Ft 0 tétel

Nincsenek termékek a kosárban.

február 24, 2023

Ökológiai Gazdálkodók Második Téli Szakmai Találkozója 2023

A találkozó témafelvetése, előzmények:

Az Ökológiai Gazdálkodók Első Téli Szakmai Találkozója az ökológiai mozgalom meghatározó eseménye volt. Változatos szakmai előadásokkal, tudástranszferrel, parázs műhelymunkákkal és az elmaradhatatlan autentikus kulináris- és kulturális programokkal, mindenki számára emlékezetesnek és hasznosnak bizonyult.
Erre az alapra építve kerül megrendezésre a Második Téli Szakmai Találkozó a Jászság központi régiójában, Jászfényszarun.
Alig telt el egy esztendő és szinte felfordult a világ körülöttünk. A felborult geopolitikai egyensúly, a háború Európában, az energiakrízis, az éghajlatváltozás okozta mérhetetlen aszály és hőhullám, majd a hirtelen beköszöntött esős ősz és az értékesítési problémák, melyek sok tekintetben felborították a gazdálkodásunk menetrendjét.
Az első találkozót az alábbi gondolatok mentén határoztuk meg, melyek ma is aktuálisak, sőt megerősítést érdemelnek.

„A földet művelő ember számára a számvetés és tervezés ideje ‒ ősidők óta ‒ a tél. A mai globális világban soha nem tapasztalt mértékben van jelen a fejlődés, az innováció, ami változást hoz az életünkben, felgyorsult világunkban ‒ amit mindannyian érzünk. Aktuális kérdések az ökogazdálkodási ágazat képviselői számára: Hogyan tudunk mi, ökológiai gazdálkodásban elkötelezett gazdálkodók ezzel lépést tartani? Milyen hatékony, innovatív megoldásokat építsünk be a gazdálkodásunkba? Milyen módon erősíthetjük együttműködésünket, biogazda társadalmunkat? Mit termeljünk, hogyan változik a piac?” Ezeknek a gondolatoknak a jegyében született meg a találkozó ötlete és programja.

Nem rejthetjük véka alá, hogy ami a külső világban körülöttünk zajlik, annak előidézői mi magunk, emberek vagyunk! Most már mindenki láthatja, hogy számtalan fenntarthatatlan degeneratív folyamat vált gyakorlattá a modern világunkban, melyeken, ha nem változtatunk, a megszokott rendszerek összeomláshoz vezethet. Egyre jobban nyilvánvalóvá válik számunkra, hogy már idejét múlt a divatossá és elcsépelt fenntartható fejlődés eszméjének a hirdetése.

Regeneratív alapokra kell helyeznünk az életünk minden aspektusát, megszüntetve ezzel az élő környezet, a természetes ökoszisztéma további pusztítását. Úgy élni, és úgy fejlődni, hogy többet adunk vissza az élő környezetünknek, mint amennyit sokszor indokolatlan igényeink kielégítése érdekében felhasználunk belőle.

Mit jelent a regeneratív szemlélet a gazdálkodás szempontjából? Mára számos félreértelmezés is övezi, különböző elméletek társulnak hozzá, miközben divatos szóhasználattá, fogalommá vált. A második találkozó fókuszába nem véletlenül helyeztük ezt a megkerülhetetlen kérdést. Hogyan valósítható meg a Regeneratív Gazdálkodás az ökológiai termelés rendszerében? Milyen kézzelfogható eredmények születtek az elmúlt időszakban, amire támaszkodhatunk és milyen sorsfordító kihívások elé nézhetünk?
Talán soha nem volt ilyen időszak, amikor az ökotársadalomnak ennyire sorsdöntő kérdésre kell megkeresnie és megtalálnia a választ.

Hisszük, mi szervezők és felkészült előadók, hogy az intenzív részvételetekkel tartott csoportfoglalkozásokon - jelentős tudás-transzfer keretében - megtaláljuk a közös választ a környezeti-, éghajlati-, társadalmi-, ökonómiai- és kulturális kihívásokra.

A múlt évi találkozóhoz hasonlóan lesz alkalmunk természetesen egy ünneplésre is betekintve a Jászság kulturális életébe.

A találkozón való részvétel technikai lépései:

A kétnapos részvétel díja: bruttó 38.000 Ft/fő* + szállásdíj, melyet egyénileg kérjük intézni a „Jelentkezési lap”-on feltüntetett, javasolt szálláshelyeken.
Az egynapos részvétel díja: első nap bruttó 19.000 Ft/fő, második nap bruttó 18.000 Ft/fő*.

Az árak az alábbiakat tartalmazzák:
- A két- vagy egynapos találkozó regisztrációs díját,
- az ebéd- és vacsora árát (vegán vagy húsos),
- belépőt a hétfő esti ünnepségre, ezen belül a kulturális- és zenei programra,
- ingyenes transzfer buszt a szállásról a találkozó helyszínére - hétfő este és kedd reggel,
- belépőt a szakmai előadásokra a kétnapos rendezvény alatt,
- lehetőséget arra, hogy megismerkedhessen Magyarország legkiválóbb ökogazdáival és szervezeteivel.

* Diákok, 25 év alattiak vagy kezdő biogazdák (akik kevesebb mint két éve álltak át) 50%-os kedvezményt kérhetnek rövid (kb. 500 szavas) bemutatkozó levélben az alábbi email-címen: ujj.apolka@uni-mate.hu

További hír

Designg & Development: Advanityc Design Studio
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram