0
Ft 0 tétel

Nincsenek termékek a kosárban.

szeptember 8, 2022

Termelési tapasztalatok ökológiai gazdálkodásban: GK Fehér tönköly

“Magyarország nagyrészt gabonatermelő ország, legalább kétszer annyi gabonát termelünk, mint amennyit elfogyasztunk, idén azonban a várakozások szerint örülhetünk, ha a saját fogyasztásunkra és az állatok tartására jut elég gabona.” (Dr. Juhász Anikó h. államtitkár, 33. Biofach, Nürnberg)  

Globális krízishelyzetben is fenntartható öko-termelés

A konvencionális gabonaárakban a szintetikus műtrágya és az inputanyag árak drasztikus áremelkedése, valamint a háború által okozott ellátási zavarok együttesen jelentős árfelhajtó szereppel jártak, ehhez jön a mostani terméskiesés, a még nem látható gazdasági kihatások.

A hatékony, korszerű technológiával támogatott, fenntartható ökológiai termelési módok, mint az Agrár Európa Kft. által alkalmazott, és egyre több gazdaságban bevezetett EDF (Eco Dynamic Farming) protokoll kevésbé függ az olyan külső tényezőktől, mint az aszály, a dráguló műtrágya, energia és növényvédőszer árak. Jól reprezentálják mindezeket az idei, országon belüli és határon túli ígéretes és stabil termelési eredmények, melyek a 3 évvel ezelőtt indított GK Fehér Elit vetőmag szaporításból származó kiváló fémzárolt minősített vetőmag termesztésével, forgalmazásával alapoztunk meg. Az utóbbi években az organikus gazdálkodás felülete az EU-ban és hazánkban is folyamatosan növekedett. A gazdaságossági és ökológiai megfontolások mellett ennek oka az a fogyasztói szemlélet, mely a mennyiséggel szemben előtérbe helyezi a magas beltartalmat, a változatos és egészséges táplálkozást. A tönkölybúza az ökológiai gazdálkodásban továbbra is meghatározó növény és szemtermése prémium termék.

Az idei kritikus időjárást, a hosszú száraz és forró periódusokat az ökológiai gazdálkodás termelékenysége is megsínylette. Az Alföld számos kistérségében általános a kalászos gabonák 1,5-2,5 t/ha átalagtermése, szemben a korábbi évek magasabb átlagaival. A regenerative gazdálkodás szempontjaira épített EDF protokoll szerint gazdálkodó cégeknél viszont figyelemre méltó, 4 t/ha körüli termésátlagot értünk el az aszály sújtotta területeken is. Jászfényszarun a 2. fokú ökológiai vetőmag-előállítási táblán a fajta EDF protokollal szintén 4 t/ha nyers termést produkált. 

Az Ökológiai Termelők Téli továbbképzésén résztvevő gazdálkodók körében élénk érdeklődés mutatkozott a GK Fehér EDF technológiával termelt fémzárolt ÖKO vetőmag és az alkalmazott agronómia iránt. Hogyan is termeljem, mely technológiai elemekkel érhetem el a legjobb eredményt ezzel az ősi, ugyanakkor a mai kihívásokkal szemben is jól alkalmazkodó tönköly fajtával?

A GK Fehér általános vetési normája a talaj állapotától függően 150-200 kg/ha hántolatlan, csávázatlan fémzárolt vetőmag. Kitűnő csírázási és bokrosodási képessége révén ezen a száraz tavaszon is gyorsan borította be a talajt, a gyomelnyomó képessége nagyon erős volt. A tavasz során minimális gondozást igényel, elegendő a téli fagyok után a gyökérváltás elősegítésére hengerezés, valamint később max. kettő gyomfésű alkalmazása. A tönkölyök közötti közepes szalmamagasság (kb. 130 cm) jellemzi, idén viszont kevés helyen lépte túl a 100 cm-es magasságot. Középérésű, a közönséges búzákat követően érik be. Magasfokú szárazság – és hősokk tűrésére 2022 tavaszán és nyarán a betakarításig szükség volt. Kiszomboron a GK tönköly törzs- és fajtakísérletében a vizsgált fajták közt az első helyen végzett 3,3 t/ha hozammal. Ez kimagaslóan jó eredmény a több mint 2 hónapnyi esőmentes periódus, a rekord mennyiségű hősokkos napokat tekintve, hisz ebben a makói kísérletben a többi fajta átlagtermése 2,9 t volt. Acélos, piros-barna szemei hántolatlanul az utóbbi 4 év átlagában 40 kg/Hl körüli- hántoltan pedig 80 kg-os Hl-tömeg, 40%-os nedves sikérrel és 16,5% fehérje tartalommal. Az év első kenyerét megsütöttök GK Fehér teljesőrleményéből. A készítés módjáról, a paraméterekről, a tapasztalatokról a következő lapszámban fogunk írni. Ez évben a Hl tömege, a fehérjetartalma és a nedves sikér tartalma is az átlagos fölötti volt.

2022 évi termelői tapasztalatok EDF technológiával

2021 október közepén EDF protokoll szerint GK Fehér elit és első szaporítási fokú vetőmagokat vetettünk minősített ökológiai területen a Jászságban és a Dunántúlon. Minden táblán a fajta fenológiai fejlődése kiegyensúlyozott volt, a növények kedvezően vészelték át a kora tavaszi szárazságot, a gyökérváltást. Askell Ltd Know How alapján ez évtől egyre több gazdaság az Agrár Európa Kft. együttműködése mellett már saját területén helyben előállítja a bio-komposztot. A természetes hasznos talajépítő baktériumokat, gombákat, flaggellátumokat millárdos nagyságrendben tartalmazó magas diverzitású komposzt segítségével tökéletes talajépítés érhető el, mely a humuszképződés növekedésével párosul. Az ilyen talajban termesztett gabonák gyors fejlődésűek, stressztűrőképességük jelentősen megnövekszik.

Az EDF technológia alapján a szárba szökkenés kezdetén végrehajtottunk egy komplex mikroelem, nyomelem kezelést EDF komposzt teával 10 l/ha dózissal. Újabb kezelésekre nem volt szükség. A május 22-én szemlézett területeken a GK Fehér tönköly állományok a jelentős légköri aszály, a hősokkos napok ellenére jó állapotúak, a kalászhányás egységesen megindult, a kalászt tápláló levelek zöldek és egészségesek voltak. A július 11-15. közötti aratással 4 t/ha termésátlaggal betakarításra kerültek a kiváló minőségű 1. és 2. szap. fokú vetőmagvak. A fajta és a technológia harmonikus összhangja következtében az erősen aszálykáros területeken is jellemző volt a 4 t/ha termésátlag és a kiváló acélos minőségű termés. Partnereinket, valamint a tönköly termelése iránti új érdeklődőket is kérjük, hogy igényeiket már augusztus elején jelezzék felénk.

Szerzők:

Petró Tibor Askell Ltd- Agrár Európa Kft - Bóna Lajos, Purgel Szandra Gabonakutató Nonprofit Kft.

További hír

Designg & Development: Advanityc Design Studio
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram